dijous, 21 d’abril del 2011

Va de pasqua


A Mallorca els crespells, també coneguts com a Senyorets a Mancor, són unes galetes que no estan farcides, similars a les crespellines menorquines però més gruixudes (un centímetre de gruix aproximadament) i petites, que abans es menjaven pel Nadal i per Pasqües. Solen tenir forma de figura humana o animal. Es diu que són d'origen jueu i que la seva forma més típica, de flor de sis pètals, en realitat seria l'estrella típica judeomusulmana formada per dos triangles superposats. Els crespells mallorquins es fan amb farina, saïm,oli d'oliva, rovells d'ou, sucre, pela de llimona ratllada i agua, tot i que de vegades poden portar suc de taronja o llet. Els ingredients s'amassen, se li dóna la forma i es couen a forn mig breument.

La forma i la composició de la qual varien segons les regions: coca de pasta adobada, molt esponjosa, feta de farina, ous i sucre (Camp de Tarragona, Garrotxa), sovint fregida amb molt d'oli (Ribagorça); mena de bunyol de farina i oli (Vallès, Priorat) i, també de flor de carbassera empanada (Baix Empordà); petita coca de farina amb saïm o oli i, a vegades, amb ous, llet o suc de taronja, ensucrada i amb puntes o tavelles a la vorera (Menorca, Mallorca).

S'ha de dir que al igual que els robiols (cosí gastronòmic del ravioli italià),les panades (de pà grós) i els crespells,són tots tres d'origen jueu.

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions