divendres, 29 d’abril del 2011

Avui es commemoren vint-i-cinc anys de la llei de normalització lingüística a les Illes Balears


Contador web

Em sembla molt decepcionant haver d'utilitzar les paraules ''protegir'', ''dinamitzar'', ''assegurar'',''fomentar l'ús'' ...per referir-me a tenir la preocupació de mantenir la llengua i mantenir la cultura dels nostres avantpassats ,l'identitat d'aquesta illa ! vos imaginau que els castellans haguessin de fer-ho amb el castellà? els italians amb l'Italià? els Anglesos amb l'Anglès?...

Però aquests darrers anys,degut a la venguda de gent forana,que en primer moment amb l'escusa de passar fam no els permetia aprendre l'idioma (en la seva majoria) de la terra que els va acollir,degut també a la recent desfeta del govern franquista on no s'ens respectava els drets lingüístics i on tot era ''una'',i a la poca autoestima de la nostra gent a la seva llengua degut a la repressió per part de tal règim al que gosava a treure aquesta parla fora de l'ambient familiar,es va aprovar una llei en la qual es protegia tal herència del nostre poble en el terreny administratiu,social i educatiu,per tal de seguir-li fent existència.

25 anys després,ni un manco,ni un més,que ho aprovàs també el Partit Popular es deixa a l'aire si els pròxims en ocupar el mandat a les illes en segueixin tenguen cura o ho enviïn tot a la merda xerrant clar,però vist a les declaracions dels dirigents del PP,del que sembla que ja tenen el bacallà venut abans de pescar-lo sembla que faran allò de ...les paraules se les endú el vent
Sa Destral



La Direcció General de Política Lingüística, Cofuc i Teatre Principal de Palma col·laboren en el programa que vol afavorir un major ús social de la llengua.

Avui dia 29 d’abril s’acompleixen 25 anys de la Llei de Normalització Lingüística, aprovada pel Parlament de les Illes Balears el 1986 amb l’objectiu fonamental de fer efectiu l’ús progressiu i normal de la llengua catalana en l’àmbit oficial i administratiu; assegurar el coneixement i l’ús progressiu del català com a llengua vehicular en l’àmbit de l’ensenyament; fomentar l’ús de la llengua catalana en tots els mitjans de comunicació social i crear la consciència social sobre la importància del coneixement i l’ús de la llengua catalana per tots els ciutadans.

La Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per al Foment de la Llengua Catalana (Cofuc), en col•laboració amb el Teatre Principal de Palma commemora aquesta efemèride organitzant un cicle de concerts i un de conferències que en el seu conjunt cerquen afavorir l’ús social de la llengua entre tots els ciutadans i especialment entre els joves.

El cantautor i artista polifacètic Pau Riba; Mishima, una de les formacions amb més èxit de l’escena indie actual, Manel, Ix!, Cesk Freixas i El Gran Amant protagonitzen la sèrie de cinc concerts que s’han programat per commemorar aquests 25 anys de Normalització Lingüística.

Pel que fa al cicle de conferències que s’ha programat, ‘Parlam?’, s’han dissenyat per afavorir un punt de trobada entre artista i espectador per establir un debat sobre cinema, música, fotografia i editorials, entre d’altres qüestions.

El productor de cinema Tono Folguera; la veu de Mishima, David Carabén; el fotògraf Pep Bonet; el músic Pau Riba; l’editor i cantant Jan Martí, el músic Pau Guillamet ‘Guillamino’ i el músic i escriptor Joan Miquel Oliver són els artistes que intervindran en les successives xerrades per compartir les seves experiències amb el públic. Parlaran de com s’enfronten al procés; sobre com traslladen les seves idees a una pel·lícula, una exposició o una cançó; sobre com viuen les reaccions que obtenen del seu públic i sobre com es relacionen amb la indústria i els mitjans de comunicació.

Font: www.laveudemallorca.cat

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions