diumenge, 3 d’abril del 2011

La Guardia Civil en contra del català


Dos casos més del total menyspreu i agressió a la nostra gent,a la nostra terra i a la nostra llengua que sofrim per les forces d'ocupació forasteres;fent,a damunt,un circ d'impunitat amb rialles incloses dels forasters que en són culpables,i convertint a les institucions judicials en còmplices d'aquesta particular comèdia. Un dels fets produïts a la Junquera a un al·lot de Perpinyà i l'altra a un illenc,els dos baix el mateix pretexte,-el no respondre en foraster-,un d'ells a més,si no era suficient amb el coverbo habitual de ''esto es españa y tienes que hablar español'' se'l confongué amb sospitós de pertànyer a ETA,al·legant el Guàrdia Civil en el judici i utilitzant com a argument de l'agressió el següent: ''(...)hacia pocos dias que habia ocurrido el atentado y estabamos buscando a sospechosos(...)'',fet que el xerrar un idioma que no és el seu però el típic de Mallorca l'encengué.

Rafel Renyé,un jove periodista de la Catalunya Nord,va ser retingut per la Guàrdia Civil a la frontera entre França i Catalunya per parlar català i no saber el castellà.Així ho explicava el mateix Reyné en un video gravat per l'ocasió, on exposa detalladament l'espisodi de la seva retenció a la Junquera.El periodista col·laborador de Ràdio Arrel,única emissora de Catalunya Nord que emet íntegrament en català, explica que un agent dels cossos de seguretat espanyols el va aturar a la frontera al veure que en la seva matrícula duia enganxadat un adhesiu on hi figurava el CAT.fet que va fer-lo malfiar i preguntar fins a tres cops quin idioma parlava Renyé.Al respondre que parlava català i francès però no castellà,el jove agent de la Guàrdia Civil va instar el periodista a seguir-lo per procedir a la seva denuúncia.

El fet,però,no va sortir com el jove policia s'esperava,ja que al comunicar la decisió de multar al jove als seus veterans superiors,l'agent va ser esbroncat.Acte seguit,el guàrdia va retornar la documentació a Renyé tot afirmant,simpàticament,que mai no havia vist algú que parlés català i francès però no castellà i recordant que a Espanya,es parla l'espanyol.Renyé,per la seva banda,va aprofitar la cordialitat mostrada de sobte pel guàrdia civil per fer-li veure que el català és un idioma oficial a Catalunya,i que molta altra gent com ell,ignoa el castellà

Àlvar Llobet
.Revista l'Estel número 696

El judici contra un guàrdia civil que presumptament va agredir un jove, Iván Cortés, a l'aeroport de Palma per parlar-li en català ha estat suspès per motius tècnics. Segons ha explicat l'advocat de Cortés, Josep de Luis, estaven previstes dues videoconferències a llocs diferents i el sistema no pot fer-ne dues simultànies. El judici, que ja s'ha suspès dos cops, s'ha posposat per dia 31 de març a les 11 h. L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, s'ha desplaçat fins a Palma perquè havia de ser present al judici com a observador internacional, una figura que l'Obra Cultural Balear va proposar i exigir per tal que aquests casos de discriminació lingüística es fessin sentir també a les institucions europees.

És ja el segon cop que el judici contra un guàrdia civil que presumptament va agredir Iván Cortés a l'aeroport de Palma el mes d'agost de 2009 quan aquest es dirigia cap a Londres amb la seva companya es suspèn. Els fets tingueren lloc quan Cortés va passar el detector de metalls i un guàrdia civil el va voler identificar. Segons ha explicat el president de l'OCB, Jaume Mateu, Cortès els va demanar perquè volien la seva identificació si ja havia passat per l'arc i ho feu en català.

Mateu ha dit que fou aquí quan els agents es posaren 'molt nerviosos' i Cortès va ser dirigit cap a una habitació dels agents on es produí l'agressió. Segons explicà Cortés en el seu dia, rebé tres cops: un al cap, un altre a la boca i una darrera a l'estómac. Després de l'agressió, Iván i la seva parella partiren cap a Londres i allà anaren a un hospital on li feren un informe metge. Un cop novament a Palma, Cortés anà a la policia espanyola i a posar una denúncia al jutjat d'instrucció número 4.

El primer cop el judici es va suspendre per 'qüestions administratives' tal com ha explicat l'advocat del presumpte agredit, Iván Cortés. En aquesta ocasió, ha explicat, ha estat per 'motius tècnics', ja que no es poden efectuar dues videoconferències de manera simultània i per aquest dijous n'hi havia dues a la mateixa hora. Per aquest motiu, el judici es celebrarà el proper 31 de març a les 11 h.

En aquest judici hi ha estat present l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, qui ha vingut a Palma com a observador internacional per tal que aquests casos de discriminació lingüística arribin també a les institucions europees. Es tracta d'una iniciativa que va proposar l'Obra Cultural Balear. Romeva, qui ha vingut acompanyat d'altres companys europeus, ha dit que la suspensió d'aquest judici suposa un nou 'mal de cap' per a Iván Cortés ja que s'allarga encara més el procés. Per aquest motiu, ha dit que vol que es faci una reflexió 'a nivell europeu', tot i que es tracta d'un tema que té a veure amb 'l'àmbit estatal'.

Per part seva, el president de l'OCB, Jaume Mateu, ha lamentat la suspensió del judici perquè suposa continuar 'un calvari ' i 'allargar una agonia que es fa 'dura i insostenible'. Diu que amb aquesta lentitud, altres persones que volguessin denunciar aquests casos de discriminació lingüística els 'fugirien les ganes'.

www.regio7.cat

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions