dimarts, 1 de març del 2011

UM es dissol i es converteix en Convergència per les Illes Balears


Es pretén “trencar amb el passat” per la “magnitud” dels casos de corrupció. L’executiva plega i Melià assumeix tot el poder. Després d’eleccions hi haurà congrés

Unió Mallorquina passa a la història. La darrera sotregada patida per un nou cas de suposada corrupció ha fet reaccionar la formació. 28 anys després del naixement, es dissol i passarà a anomenar-se Convergència per les Illes Balears, nom que emprarà per presentar-se a les eleccions del 22 de maig. L'executiva actual dimiteix i es dissol el comitè de Palma. Només hi continua el president, Pep Melià, que assumeix gairebé tot el poder i a qui s'autoritza a designar una nova comissió permanent -una miniexecutiva- fins a les eleccions. Després es farà un congrés extraordinari. També hi haurà canvi de seu.

"Atesa la magnitud de tots els casos de suposada corrupció, on ni el president del partit ni la seva estructura actual tenen res a veure, el partit pren una decisió" perquè "Melià i la seva estructura no tenen per què dur aquesta creu. És injust i no l'han de carregar. Que cadascú aguanti allò que ha fet", assegurà públicament Melià quan anuncià la decisió. Ell continua de candidat autonòmic, igual que els altres dos caps de cartell importants que s'havien triat, Marc González a Palma i Miquel Munar al Consell. De fet, Melià vinculà en la reunió la seva continuïtat com a candidat al fet que s'adoptàs la decisió que es va prendre.

La decisió la va prendre el consell nacional -màxim òrgan de la formació entre congressos- per 66 vots a favor (85%), sis en contra (7,5%) i set abstencions (7,5%), després d'un intens debat que s'allargà més de tres hores. Segons fonts d'UM, sectors munaristes de Palma s'haurien posicionat en la reunió en contra. "No podem ser sords a l'alarma social" i "les circunstàncies externes fan que haguem de redefinir el projecte", afirmà Melià, després del consell nacional, un òrgan que també quedarà "congelat".

El president defensà que el nou nom del partit suposa també un canvi en l'àmbit d'actuació territorial, que deixa de ser Mallorca per passar a ser les Illes Balears. La dissolució jurídica d'UM, però, no es produirà fins que es registri el nou partit. El pare de Melià, Josep Melià, creà un partit en el passat que es deia Convergència Balear i que s'acabà integrant a UM. Pel que fa a la dissolució del comitè de Palma, es justifica en el fet que "bàsicament" totes les decisions judicials tenen a veure amb l'antiga direcció del partit a Ciutat, l'encapçalada per Miquel Nadal, imputat en diversos casos i ara desvinculat del partit. "S'ha de posar ordre i s'ha de donar transparència i claredat", assegurà Melià.

Amb el canvi, la formació vol "trencar amb el passat", però sense que això suposi perdre l'estructura que té el partit, sobretot en l'àmbit municipal, i sense que es modifiqui l'essència política del projecte, que continuarà sent de centre, liberal i nacionalista, recalcà Melià. "Unió Mallorquina, com a projecte polític es dissol o es transforma, però allò important és que inicia un nou projecte que no té res a veure amb totes aquestes formes del passat", sentencià el president, qui també assegurà que, ara fa gairebé un any, en el congrés de Manacor que l'elegí president, "és possible que ens equivocassim", però "rectificar és de savis".

El líder de la formació condemnà "totes les pràctiques clientelars" i titllà la corrupció" de "xacra a exterminar". També advertí que "tots els partits" han comès pràctiques clientelars i que "s'han de condemnar". "És més que un canvi de sigles", sentencià l'alcudienc, qui reconegué que les sigles del partit estaven "estigmatitzades" i "s'havien criminalitzat". Amb tot, deixà clar que tant UM com aquest nou projecte tenen "gent", tenen "afiliats" i tenen "estructura" per concorrer a les eleccions.

Font: www.dbalears.cat

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions