dilluns, 28 de febrer del 2011

Les ràdios locals perfilen la coalició a la Part Forana


12 emissores municipals, juntament amb la potent Ona Mallorca, creen la xarxa Xerram per compartir programació

Les ràdios locals de Mallorca han arribat a una conclusió: la supervivència, en temps de crisi i globalització, passa per compartir esforços. Sota aquesta premisa, 12 emissores locals i Ona Mallorca han creat la xarxa de ràdios locals de Mallorca Xerram. Abasta les emissores locals d'Algaida, Alcúdia, Artà, Binissalem, Campos, Capdepera, Felanitx, Marratxí, Pollençà, Puigpunyent, Santa Maria del Camí i Santanyí. Es tracta d'una entitat que coordina l'acció de les petites emissores per evitar duplicitas i per compartir recursos en allò que sigui possible, amb la participació, a més, d'un peix gros com Ona Mallorca.

Els punts de col·laboració passen, per exemple, per l'intercanvi de programació. De fet, Titoieta ràdio coprodueix l'Àngelus, el magazín dels diumenges dematí que emeten tant l'emissora algaidina com Ona Mallorca. Així mateix, l'Estiuet, programa diari produït a Pollença, també l'agafen des de Palma. Tanmateix, el canvi de programació és bidireccional. Emma Socias, directora d'Ona Mallorca, explica: "Les ràdios locals tenen menys recursos i els costa més omplir la graella, així que nosaltres els oferim que punxin amb la nostra programació quan vulguin i els espais que els agradin": un intervanci a la carta, vaja. En el marc d'aquest acord, a més a més, les ràdios locals poden excercir de corresponsalies d'Ona Mallorca, si els va bé, i entrar en directe per tota l'Illa.

Un altre tipus de col·laboració és l'intervanvi de material. Per exemple, Ona Mallorca disposa d'unitats mòbils que pot cedir en ocasions assenyalades de cada municipi. Per posar-ne un exemple, si Ràdio Pollença volgués retransmetre des del carrer la festa dels moros i els cristians, Ona la hi enviaria des de Palma. O més actual: aquest cap de setmana Ona ha enviat la unitat mòbil a Marratxí per emetre la Fira del fang, juntament amb Ràdio Marratxí. Emma Socias, però, recalca l'interès en l'intercanvi de coneixements. "És molt satisfactori poder compartir l'experiència. Per exemple, si un té problemes amb la cobertura o no sap com instal·lar l'antena, idò els altres membres de la xarxa el poden ajudar". No debades, algunes ràdios tenen problemes d'infraestructura, ja sigui perquè emeten des d'una petita habitació o perquè entra el renou del carrer o fins i tot perquè una emissora talla la freqüència a l'altra!

Pluralitat

Xerram arreplegarà, per tant, els interessos i experiències de tota la comunitat local. A més, es tracta d'una iniciativa que supera les ideologies polítiques. No debades, les emissores provenen de municipis governats per molts partits diferents, com ara UM (Pollença), Algaida (PSIB), Marratxí (PP) i Santa Maria (Independents).
La pluralitat, o fins i tot el caràcter apolític, possibilitarà que aquesta coalició informativa pugui superar canvis en el color de l'Administració (tant al Consell de Mallorca com als municipis).

Font:www.dbalears.cat

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions