dijous, 10 de febrer del 2011

50 centres i entitats donen avui suport a l’ensenyament en català



L’IES Pau Casesnoves d’Inca, que ha estat pioner en aquesta iniciativa, realitzarà la protesta en el pati i a porta tancada


Una cinquantena de centres escolars i entitats ciutadanes es mobilitzen avui en defensa de l'ensenyament en català. Donen suport així a l'IES Pau Casanoves d'Inca, el primer que aixeca la veu contra les intencions del president del PP balear de reformar la Llei de normalització i derogar el Decret de mínims. També demanà a José Ramon Bauzá una rectificació pública La mobilització per la llengua a l'IES Pau Casesnoves tindrà lloc avui dematí dins el centre educatiu i no es permetrà que persones que no hi treballin o no hi estudiïn hi accedeixin. Així ho confirmà ahir a aquest diari la directora, Joana Prohens.

Inicialment, la manifestació -tècnicament, una activitat extraescolar amb fins didàctics- s'havia de dur a terme fora del centre, al carrer, però la direcció del Pau Casesnoves informà ahir que es traslladaria al pati. Els periodistes, per tant, no hi podran accedir. Quan li demanaren els motius que havien motivat el canvi d'ubicació, Prohens es limità a respondre que "seguim les indicacions d'Inspecció (de la Direcció General d'Administració, Ordenació i Inspecció Educativa, que depèn de la Conselleria d'Eduació)".

Fonts de la Conselleria, per altra banda, negaren que s'hagués exercit "cap tipus de pressió sobre l'equip directiu" ni que "s'haguessin donat instruccions". Això no obstant, la Conselleria sí que reconeix que, amb motiu de la protesta, s'ha recordat "a tots" els centres educatius la normativa que regula el fet de dur a terme activitats extraescolars "per tal que tots s'hi ajustin i la compleixin". En principi, el claustre de professors de l'IES Pau Casesnoves havia acordat que l'activitat es fes al carrer. Segons ha pogut saber dBalears, l'activitat consistirà en l'exposició d'un mapa de varietats del català i la lectura del manifest. També es cantaran Jo som català de Biel Majoral, Mallorquins i catalans de Tomeu Penya i La Balanguera.

Cada centre educatiu ha decidit com vol celebrar aquesta jornada reivindicativa a les seves aules. Alguns instituts de secundària faran una aturada de 15 minuts abans del pati i llegiran el manifest elaborat pel claustre de l'IES inquer. D'altres, enlairaran una senyera amb lemes a favor de la llengua catalana o als departaments de català organitzaran lectures de textos en diferents dialectes del català. Pel que fa als centres de primària, s'han programat jocs de pati relacionats amb la unitat de la llengua. També està previst que es reparteixin camisetes que amb el lema "Ara és la teva, juga en català". La fundació Círculo Balear informà ahir que la convocatòria és "il·legal" i que durà als tribunals els promotors de l'"adoctrinament en el catalanisme".

Font:www.dbalears.cat

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions