dimarts, 24 de febrer del 2009

AMETLLERS MALLORQUINS










Entre Gener i Febrer la floració dels ametllers transforma el camp mallorquí en una espectacular mantell blanc. En les seves tres tonalitats -blanca, blava i rosada-, els amtetllers florits anticipen la primavera quan l'hivern encara no ha acabat. Una estampa que ha estat recercada en quadres, novel·les i fotografies al llarg de la història.


El fenomen és generalitzat a Balears, on a la primavera es comptabilizen més de set milions d'ametllers en flor. L'ametller,oriünd d'Àsia, va ser introdüit a Occident pels romans. És el primer dels arbres caducifolis en florir a la primavera, a causa de la seva ràpida reacció a les pujades de temparatures. A Mallorca es distribueix per tota l'illa,si bé és especialment abundant en els municipis de Marratxi,Bunyola i Sóller, coincidint amb les majors zones productores d'ametlles. També hi ha moltes arbres a Santa Maria, Sencelles, Binissalem, Lloseta i Selva.


Per gaudir d'aquest espectacle,recomanem visitar els monestirs que es troben als cims muntanyosos, com el de San Salvador, Bonany i Randa. Des d'allà es pot observar el mantell blanc que molts anomenen ''neu mallorquina''. Especialment atractiu resulta realitzar el trajecte amb tren entre Palma i Sóller, replet de camps d'ametllers, tarongers i llimoners,També ofereixen excel.lents vistes els voltants d'Inca, Llucmajor i Felanitx.


L'ametlla es recull a ple estiu i a l'antiga usança. És freqüent observar els pagesos amb llargues vares de fusta batent les branques altes per recollir el fruit en una lona que estenen als seus peus. Amb les ametlles s'elabora la marca de garantia ''Ammetlla de Mallorca''-un producte dolç i amb més proteines,àcids grasoos i hisrats de carboni que el conreat en altres regions- i l'emblemàtic perfum '' Flor d'Ametller ''. La gastronomia les incorpora a saboroses receptes populars, com el gató amb gelat d'ametlla o llet d'ametlla.












2 comentaris:

Dessmond ha dit...

Certament els ametllers són un espectacle en aquesta època de l'any. Mallorca és única.

Nona ha dit...

Aquest article ja l'havia llegit exactament el mateix a la revista Más Mallorca en l'edició de gener o febrer . . www.masmallorca.es

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions