dijous, 29 de gener del 2009

L'OCB considera 'insuficient' l'acord de reciprocitat d'IB3 i TV3


L'Obra Cultural Balear (OCB) ha explicat aquesta setmana el seu posicionament sobre l'acord de reciprocitat signat entre les televisions públiques del Principat i de les Illes Balears, que ha de garantir la recepció de TV3 a les Illes i d'IB3 al Principat. L'entitat va presentar també l'informe que ha encarregat sobre la implantació de la TDT a les illes Balears. Segons el president de l'OCB, Jaume Mateu, l'estudi fa un balanç del marc legislatiu i dels grups que han aconseguit concessions de les 32 emissores de les Illes, 20 de les quals seran estatals i 12 d'àmbit local, insular o "autonòmic".
El coordinador de l'OCB, Tomeu Martí, va afirmar que per l'entitat l'acord entre TV3 i IB3 "queda curt" per "insuficient". L'OCB esperava que el govern illenc "partiria de l'existència dels canals de televisió ja consolidats (TV3, Canal 33, TVV i Punt 2)". I és que l'acord signat "només assegura la presència ara de TV3 ara, i d'un segon canal -que no anomena- més endavant", però que no garanteix la presència de més canals televisius en català. Martí ha considerat de sentit comú que a un mercat de més d'onze milions d'habitants arribin al conjunt del territori tots els canals de televisió que comparteixen la mateixa llengua i creu que l'acord signat no va en aquesta direcció. El coordinador sí que ha valorat positivament altres punts de l'acord, com la voluntat de crear un canal de televisió conjunt a través d'internet.
Martí també ha valorat la situació del català amb l'arribada de la TDT. Malgrat admetre que el nombre d'hores de programació en llengua catalana augmentarà, Martí ha recordat que "l'augment exponencial del nombre de canals en castellà farà que l'ús de la nostra llengua quedi molt minoritzat". Segons els càlculs més optimistes de l'OCB, en el millor dels casos, només un terç de l'oferta televisiva serà en català, sempre i quan el nou múltiplex de les Illes sigui ocupat només per canals en català.
El coordinador de l'OCB també ha dit que l'entitat considera "només una primera passa" l'acord de reciprocitat. L'OCB demana que, per aprofitar aquest primer avenç, "s'acabi de tancar la negociació amb Madrid per a la posada en marxa immediata del nou múltiplex que ha de garantir l'arribada de quatre canals de televisió en català". Demana també "que els Consells de Mallorca, Eivissa i Menorca, a banda de posar en marxa un canal de televisió propi els que no en tenen, cedeixin el seu segon canal emissores procedents d'altres territoris de llengua catalana, amb la qual cosa augmentarà el nombre d'hores de programació en la nostra llengua".

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions