dimecres, 24 de desembre del 2008

sa sibil.la


Missa de la Nit de Nadal per commemorar el naixement de Jesús.
Avui 24 de desembre, pràcticament totes les esglésies de Mallorca celebren les Matines, els oficis de la Nit de Nadal per commemorar el naixement de Jesús. El cant de la Sibil·la, d'origen molt antic, és un dels moments més emotius d'aquesta celebració. El cant profetitza la fi del món i constitueix tota una cerimònia protagonitzada, generalment, per un jove de veu blanca, vestit amb una túnica, un mantell de sedes brodades, un casquet o capell i a les mans una gran espasa.
El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic i cant gregorià que s'interpreta a les esglésies de Mallorca (entre les quals destaca la catedral de Palma) i l'Alguer la nit de Nadal. Es té notícia de la seva interpretació durant l'edat mitjana a moltes seus catalanes (entre les quals Barcelona, Girona, Vic, Montpeller i Tarragona) on es conserven fragments del text. A més, n'existeixen versions en llatí i provençal. A Ontinyent, País Valencià, es representa la nit de cada 22 de desembre a l'església de l'Assumpció de Santa Maria.
Les Matines del Santuari de Lluc, on el cant de la Sibil·la és interpretat per un Blauet, són unes de les més emblemàtiques de l'Illa, però també destaquen les Matines que se celebren a la Catedral, on enguany el cant de la Sibil·la serà interpretat per Cristina Van Roy.
Pel que fa a les esglésies petites, tenen fama de ser molt singulars i sentides les Matines d'Orient. En aquesta població la Sibil·la cantarà acompanyada per la Coral Polifònica de Bunyola i després de l'acte religiós se celebrarà una xocolatada als restaurants de la localitat, una festa tan popular que els organitzadors recomanen reservar lloc amb antelació (més informació: 971620074 / 971613158).
El cant també és la part central de la Tradicional Festa de la Sibil·la a càrrec de la Capella Mallorquina, que se celebra cada any el dia de Sant Esteve, dilluns 26, a l'església de Santa Eulàlia de Palma, en el marc de la Missa de les 19:00 h.
Una altra possibilitat és escoltar un fragment de la Sibil·la (3:26) en format MP3. Aquesta versió forma part del disc "Nadal Blau" dels Blauets de Lluc, editat coincidint amb les festes de Nadal de l'any 2001 pels estudis Ona Digital.

La lletra de la versió en catalá es :
La jorn del Judici parra el qui haurà fet servici. Jesucrist, Rei universal, home i ver Déu eternal, del cel vindrà per a jutjar i a cada u lo just darà. avans que el judici mort serà un gran senyal se mostrarà, la terra agitarà suor i tremiura de gran por
Terra tremola pendol serà que les torres derrocarà les pedres per mitj es rompràn i les muntanyes es frondran.
Gran foc del cel davallarà;
mars, fonts i rius, tot cremarà. Daran los peixos horribles crits perdent los naturals delits. Avans del Judici l'Anticrist vindrà i a tot lo món turment darà, i se farà com Déu servir, i qui no el crega farà morir. Lo sol perdrà sa claredat mostrant-se fosc i entelat, la lluna no darà claror i tot lo món serà tristor.
Oh humil Verge! Vós qui heu parit Jesús Infant aquesta nit, a vòstron Fill vull pregar que de l'infern vulguens lliurar! Lo seu regnat serà molt breu; en aquell temps sots poder seu moriran màrtirs tots a un lloc aquells dos sants, Elies i Enoc. Lo sol perdrà sa claredat mostrant-se fosc i entelat, la lluna no darà claror i tot lo món serà tristor. Lo jorn del Judici parrà qui haurà fet servici.
Als mals dirà molt agrament: —Anau, maleits, en el turment! anau-vos-ne en el foc etern amb vòstron príncep de l'infern! Als bons dirà:—Fills meus, veniu! benaventurats posseïu el regne que us he aparellat des que lo món va esser creat! Oh humil Verge! Vós qui heu parit Jesús Infant aquesta nit, a vòstron Fill vullau pregar que de l'infern vulla'ns lliurar! Lo jorn del Judici parrà qui haurà fet servici.

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions