dissabte, 7 de març del 2009

Setmana del llibre en Català





Els llibreters ocuparan 800 metres quadrats a la carpa instal·lada a La Misericòrdia i posaran a la venda 80.000 llibres



PALMA. La Setmana del Llibre en Català arriba el seu vintè aniversari en col·laboració "directa i molt estreta" amb la seva germana gran, la de Barcelona, malgrat el desplante del Gremi de Llibreters de Catalunya a l'organització amb motiu del trasllat de la trobada a Sant Cugat del Vallès. Amb tot, des del Gremi de Mallorca baten palmes per la coincidència de dates de les dues cites literàries que "ens permet comptar amb autors catalans i tenir difusió a través dels seus mitjans de comunicació", va indicar Francesc Moll, president del Gremi, organitzador al costat de Afedeco de la Setmana.



Aquest divendres, amb el pregó pronunciat per una de les grans dames de l'escena catalana, Montserrat Carulla, s'iniciaran deu jornades dedicades íntegrament a la lletra en català.



Una pregoner de luxe , va emfatitzar Margalida Tous, directora general de Política Lingüística, departament que junt al Consell sostenen econòmicament la cita literària. 30.000 mil euros el Govern y 36.000 el Consell. 30.000 mil euros el Govern i 36.000 el Consell. A més l'Ajuntament i l'Institut d'Estudis Baleàrics contribueixen amb una sèrie d'activitats.



''Hem de fer un esforç suplementari, i ho farem, per donar suport al Gremi de Llibreters que ha consolidat aquesta fira per posar en valor la nostra llengua", va assenyalar Joana Lluïsa Mascaró, consellera de Cultura del Consell.



Tous va assegurar que "des del Govern pensem que ens agradaria no haver de celebrar aquesta fira perquè significaria que estem normalitzats, encara que també és important perquè fomenta la lectura en català".



El pati de La Misericòrdia torna a ser l'epicentre, vestit amb una gran carpa que ocupa 800 metres quadrats i que disposa de calefacció, d'una cita que posarà a l'abast dels lectors un fons de 80.000 títols, tres vegades més abundant que l'ofert el 2008.Moll va explicar que "procurarem que estiguin més concentrats i que almenys hi hagi un exemplar de tot el fons disponible".



Seran nou les llibreries presents: Drac Màgic, Embat Llibres, Jaume de Montsó, Literanta, Llibres Colom, Llibres Mallorca, Lluna, Quart Creixent i Quòrum.







Aniversari





Coincidint amb la Setmana, s'inaugurarà el dia 6 a les 19 hores l'exposició commemorativa dels 75 anys de l'editorial Moll. Organitzada pel Consell, va incidir Mascaró que "serà una mostra divulgativa i d'homenatge" a qui l'any passat va rebre la Medalla d'Or de la Comunitat.



El fill del fundador de la veterana editorial, Francesc Moll, va comentar, a propòsit de la fira que "serà una setmana de percepcions variades en quant a que hi haurà llibres de ciències, infantils, de filosofia".Tous va vaticinar que el recent Diccionari del català col·loquial "serà el títol de la setmana".



Escriptors mallorquins, mallorquins afincats a Barcelona, catalans, dels 50 als més joves, la Setmana del Llibre en Català ha programat un total de vint-i-cinc activitats, entre presentacions de llibres, diàlegs entre escriptors, conta-contes.Molts dels convidats han estat premiats recentment com Joan Margarit, Premi Nacional de Poesia 2008, presentat per Biel Mesquida.



Extret:''Diario de Mallorca''














XXa SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ DE PALMA
Pati de la Misericòrdia, del 6 al 15 de març








DIVENDRES 6 DE MARÇ




18.00h


Pregó inaugural, a càrrec de l’actriu Montserrat Carulla.




DISSABTE 7 DE MARÇ




11.00h


Conta-contes, a càrrec de Nati de Grado


12.30h


Dictat. Lectura a càrrec de l’Exc. Sra. Margalida Tous, Directora General de Política Lingüística.Premis per als guanyadors per gentilesa de Fundació Enciclopèdia Catalana.


18.00h


Gaspar Hernández: El Silenci (Ed. Destino), premi Josep Pla de novel·la 2009. Presenta Baltasar Porcel, escriptor.


19.00h


Conferència: Grans escriptors en llengua catalana, a càrrec de Baltasar Porcel. Presenta Sebastià Alzamora, escriptor.




DIUMENGE 8 DE MARÇ




11.00h


Conta-contes, a càrrec de Nati de Grado


12.30h


Presentació i conta-contes de Ramon Llull i la muntanya màgica, de Catalina Salas i Margalida Gayà


18.00h


Sebastià Alzamora. La part visible (Edicions Proa), premi Carles Riba de poesia 2008.Presenten Pere Joan Martorell i Josep Lluís Aguiló, poetes


19.00h


Felip Munar i Jordi Cloquell Artiller: Jo vull ser glosador (Documenta Balear). Amb l’actuació dels glosadors Mateu Matas Xurí i Macià Ferrer Macià.




DILLUNS 9 DE MARÇ




18.00h


Conversa entre Eva Santana i Llucia Ramis: Ja en tenim 30 i Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys (Edicions Columna).


19.30h


Sílvia Soler. Petons de diumenge (Edicions Columna), premi Prudenci Bertrana 2008.Presenta Eva Santana, escriptora.




DIMARTS 10 DE MARÇ




18.00h


Josep Juan Vidal. La conquesta anglesa i la pèrdua espanyola de Menorca (El Tall). Presenta Sebastià Serra, historiador i president de l’Institut d’Estudis Baleàrics


19.30h


Víctor Alexandre. Set dones i un home sol (Edicions Proa), premi Mercè Rodoreda de narrativa 2008.Presenta Maria Antònia Oliver, escriptora.




DIMECRES 11 DE MARÇ




18.00h


Antoni Salas Fuster. Palma ahir, Palma avui (Editorial Moll). Presenta Pilar Simón, arquitecta.


19.30h


Joan Mayol. Què punyetes és la diversitat? (Documenta Balear). Presenta Guillem Frontera, escriptor.




DIJOUS 12 DE MARÇ




18.00h


Presentació de les Obres completes de Pompeu Fabra, a càrrec dels coordinadors, Joan Solà i Jordi Mir. Presenten l’Exc. Sra. Margalida Tous, Directora General de Política Lingüística, i Jaume Corbera, professor de Filologia Catalana de la UIB


19.30h


Robert Vinas i Josep Maria Pujol. Llibre dels Fets de Jaume I El Conqueridor (Editorial Moll)




DIVENDRES 13 DE MARÇ




18.00h


Martí Gironell. La venjança del bandoler (Edicions Columna), premi Néstor Luján de novel·la històrica 2008. Presenta Toni Traveria, periodista.


19.30h


Jaume C. Pons Alorda i Blanca Llum Vidal. Els estris de la llum i La cabra que hi havia (Documenta Balear). Presentació de la col·lecció La Cantàrida.




DISSABTE 14 DE MARÇ




11.00h


Conta-contes, a càrrec de Nati de Grado


18.00h


Conversa amb Joan Margarit, Premi Nacional de Poesia 2008. Presenta Biel Mesquida, escriptor.


19.30h


Joan Barril i Vicenç Villatoro. L’espai immens. Quaderns de Namíbia (Ara Llibres).




DIUMENGE 15 DE MARÇ




11.00h


Conta-contes, a càrrec de Nati de Grado


12.30h


Presentació de la col·lecció infantil La tribu de Camelot i Emi i Max i les balenes desorientades, de Gemma Lienas. Presenta Miquel Rayó, escriptor.


18.00h


Lluís Busquets. Els evangelis secrets de Maria i de la Magdalena. La història amagada (Ara Llibres)


19.30h


Presentació de Les traïcions de Miquel Àngel Vidal, i El diari i el pa de Neus Canyelles, de la col·lecció Paraula de Narrador; Poemes essencials de Damià Pons, i Històries de Josep Lluís Aguiló, de la col·lecció Paraula de poeta, de la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears.

Extret: http://www.setmanallibre.cat/

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions