dijous, 12 de març del 2009

Les Illes Balears impulsaran la difusió de la llengua i la informació autocentrada al conjunt del país

El Consell Social de la Llengua Catalana de les Illes Balears marcarà com a eixos bàsics del futur Pla de Normalització Lingüística "la difusió i promoció del català" com a llengua comuna de tots els territoris on aquesta és considerada llengua pròpia. L'esborrany, que encara no és definitiu, és previst que s'aprovi el proper 6 d'abril, segons informa Diari de Balears. A més a més la secció de mitjans de comunicació i noves tecnologies de l'esborrany, insta als mitjans públics illencs "a establir criteris editorials per fer un tractament de la informació autocentrat i que tingui en compte el conjunt de la comunitat lingüística catalana".

En aquest sentit remarca la necessitat de que les campanyes informatives i promocionals de l'administració illenca transmetin "la percepció de la comunitat lingüística catalana ajustada a les seves dimensions demogràfiques i vitalitat". Segons el president de la ponència de Planificació, Joan F. López Casanovas "l'esborrany és un document molt complet que pretén que la normalització s'assoleixi en tots els àmbits", tot i que naturalment només és "una guia" i depèn dels corresponents responsables polítics de les administracions "que els objectius del text acabin prosperant".El text s'havia començat a redactar durant el primer govern del Pacte de Progrés, abans de l'últim govern Matas del PP. El nou esborrany també demana consolidar la llengua al sistema educatiu, i establir-la com a idioma vehicular habitual en la docència i també en les activitats no docents i extraescolars, així com garantir que la població d'orígen no catalanoparlant pugui tenir accés a l'aprenentatge de la llengua a través del sistema educatiu.

El Consell Social de la Llengua Catalana és un òrgan illenc que es va constituïr el juliol de 2008 al Parlament de les Illes, en un acte presidit per presidit per Francesc Antich, president del Consell Social de la Llengua Catalana (i del govern balear); el vicepresident primer, Damià Pons i Pons; i els tres vicepresidents, Llorenç Huguet, Joan Melià i Antoni Mir. El Consell està integrat per nombroses institucions de les Illes Balears així com amb una àmplia representació de la societat civil. Les seves funcions son l'assessorament i consulta en matèria de política lingüística i la coordinació i la potenciació de les actuacions que duen a terme les institucions administratives, cíviques i culturals per millorar la política lingüística a les Illes Balears.

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions