dimarts, 3 de març del 2009











Entre els dies 1 i 9 del mes de març tindrà lloc una nova edició de la Fira del Fang de Marratxí. Un cop més, els artesans del sector ceramista hi exhibiran els seus treballs, fets amb tècniques que han passat de generació en generació. I hi tindran un especial protagonisme els productors locals, els quals han fet d'aquest municipi la denominada Terra del Fang.







La Fira del Fang va començar l'any 1984, amb l'objectiu que encara perdura de donar suport als artesans ceramistes i potenciar la identitat de Marratxí com a municipi amb una gran tradició en la ceràmica.

La iniciativa sorgeix des de l'Ajuntament de Marratxí, del llavors regidor de Cultura Bernardí Homar, i des d'aquesta data la fira s'ha convertit en un punt de referència en el panorama artesà de les Illes i s'ha consolidat com un dels actes culturals i festius més importants del municipi.

El nombre d'expositors durant els primers anys a penes arribava a la dotzena, però any rere any n'ha augmentat la quantitat fins a arribar a devers 70 artesans que actualment exposen i venen el seu treball a la Fira del Fang.

De la mateixa manera també ha augmentat clarament el nombre de visitants. Durant els anys 80 visitaven la fira unes 25.000 persones, mentre que a partir de l'any 2000 s'ha arribat fins als 100.000 visitants.

Durant els primers anys, hi havia un únic punt de venda, amb grans taules on cada un dels expositors posava els seus articles artesans. Poc després, cada un dels participants ja va disposar d'un lloc propi. Des de l'any 1984 fins al 1986, l'Ajuntament i el Museu de Lluc hi varen exposar peces ceràmiques de col·leccionisme.
El gran canvi qualitatiu ocorre el 1993, quan s'introdueix el vessant didàctic a la Fira del Fang. S'inicien les xerrades per a escolars i, sobretot, es dedica cada any a una temàtica sobre ceràmica. Així, la primera fira monogràfica va ser la de 1993, dedicada a les teules pintades, el 1994 el tema va ser els pastorets mallorquins (figures per al betlem amb el vestit típic de Mallorca), fins a arribar a la darrera edició, el 2005, el tema de la qual va ser el d'instruments musicals, fets, per descomptat, amb fang.

A partir d'aquest canvi a principis dels anys 90, s'inicia una fira molt més rica en oferta lúdica i didàctica. Comencen les xerrades per a escolars i l'edició dels cartells didàctics sobre la temàtica que cada any tenia la Fira del Fang.També apareixen les demostracions en viu dels artesans que participen en la fira i les activitats culturals es realitzen d'acord amb el monogràfic triat durant cada edició. Així, per exemple, a la darrera Fira del Fang, dedicada als instruments musicals, es varen fer concerts amb ocarines i una exposició de diversos instruments musicals que provenien de museus o que havien estat realitzats per a la fira.Aquest vessant cultural i festiu s'ha incrementat des que es va consolidar la Fira del Fang.
A partir de 1998, el Museu de Mallorca participa en l'exposició monogràfica que es realitza cada any. L'Ajuntament de Marratxí -organitzador de l'esdeveniment- ofereix actuacions de la Banda Municipal de Música, ball de bot i anima el públic amb la seva geganta, un enorme ninot amb forma de siurell que amb els seus trets simples i els colors blanc, verd i vermell representa perfectament la tradició ceramista de Marratxí.
Extret de:


TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions