dimarts, 2 de juny del 2009

TROBALLA ARQUEOLOGICA : ESCUT DE CAVALLER CATALÀ PERDUT DURANT LA CONQUESTA DE MALLORCA (1229)


En un jaciment en el cim de l'El Puig de sa Morisca, (Mallorca) professors de la UIB (Víctor Guerrero i Manel Calvo); han trobat un petit escut de metall que va formar part de l'armadura d'algun cavaller medieval.
El bell escut data del s.XIII, i podria pertànyer a restes del desembarcament de Jaime I en la cala de Santa Ponça (1229), ja que aquest monticle fou el primer objectiu militar del rei conquistador. Després de vuit-cents anys de la conquesta de Mallorca, l'equip de la UIB es troba amb aquest revelador escut, un dels poques restes materials conservat d'aquell important episodi de la història de Mallorca. Les primeres conclusions dels professors apunten, que en aquest lloc, a un dels germans Togores se li desprengués aquesta peça blasonada amb les armes del seu llinatge.
Es tracta d'un bell escut que presenta un contorn arcaic -amb la punta inferior arrodonida- enquadrat en una orla polilobulada, disseny utilitzat comunament a Catalunya durant el segle XIII. L'escut està carregat amb la figura heràldica de l'aixeta, criatura -meitat lleó, meitat àguila- provinent del bestiari de l'Antiguitat i que des dels inicis de l'ús del blasó ha format part del repertori heràldic europeu. Amb molta probabilitat l'escut pertany al llinatge dels Togores ja que aquests sí tenien com escut una aixeta.
Encara que Jaime I en el seu "Llibre dels fets", ens conta que els cavallers que van encapçalar la presa del Puig van anar: Nunyo Sans, Ramon de Montcada, el maestre del Tremp, Bernat de Santa Eugenia i Gelabert de Cruïlles i que cap d'aquests cavallers portaven com armes una aixeta en el seu escut, no és menys cert que amb els Montcadas, -concretament amb Guillem (II) de Montcada, vescomte de Bearn- anaven alguns membres del llinatge de Togores -futurs comtes de Ayamans-, provinents de la Gascunya i deudos dels Montcadas. El genealogista José Ramis de Ayreflor, ens conta que Bernat de Togores va concórrer a les Corts Generals de Barcelona convocades per Jaime I per a tractar el tema de la conquesta de Mallorca. Ell no va ser, però va enviar a dos fills seus: Arnau i Guillem. Davant tots aquestes dades no és aventurat afirmar que Arnau de Togores, i també el seu germà Guillem, hagueren d'acompanyar als Montcada durant la campanya de Mallorca i que a ells pertany l'escut oposat.

1 comentari:

Unknown ha dit...

hola a tots els mallorquins soc alex historiador de girona a les qut trovat a santa ponsa es del fillde gerau IV de cabreda senor del castell de monsoriu de arbucies era ramon de moncada tenien un escut duna cabra rempan es lo ke sa trovat a santa ponsa . si voleu amvia u misatge el meu correu es alexverfer@hotmail.com grasies...voldria veure lescut dels togores grasies....

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions