dimecres, 10 de juny del 2009

Neus Cardell i Conchi Calvente seran diumenge que ve les Àguiles de Pollença, l’únic municipi de Mallorca que conserva avui dia aquest ball ancestral



És una de les tradicions més boniques de Pollença. De fet, és l'únic municipi de Mallorca que encara conserva el ball de les Àguiles, que es pot veure el diumenge després de la festa del Corpus. Altres pobles, com Sant Joan i Felanitx, també conservaren durant anys aquest ritual ancestral, però s'hi ha acabat perdent. El secret de la conservació d'aquesta tradició és l'escrupolosa dedicació d'un grupet de voluntàries que, complint estrictament amb els terminis prevists, s'ajusten a les pautes de recollida, de triatge i de marcatge de les joies que les al·lotes (enguany Neus Cardell i Conchi Calvente) lluiran a les capes i corones diumenge que ve.

Feina sense descans

Des de dilluns un grup expert de brodadores i voluntàries treballen contra rellotge a les dependències de la Caixa Colonya de Pollença, sota l'atenta mirada d'un guarda de seguretat. Allà cusen les precioses joies, autèntiques relíquies d'altres èpoques que famílies de Pollença cedeixen any rere any per complir amb la tradició. Cada joia va marcada amb fils de colors (una combinació per a cada família) per evitar confusions o pèrdues durant tot el procés. El sistema funciona i a Pollença no es recorda que mai se n'hagi perdut cap a causa del ritual.

Una vegada recollides i marcades totes les joies, són dipositades a una caixa de seguretat ubicada a les mateixes dependències. Caixa Colonya es tracta d'una entitat que hi col·labora des de fa vuit anys. Les relíquies només abandonaran aquestes instal·lacions diumenge, sempre sota vigilància, per tal que les dues al·lotes, Neus Cardell i Conchi Calvente, es vesteixin i iniciïn els seu recorregut des de l'església de Sant Jordi fins a la parroquial. Les Àguiles repeteixen el ball ancestral a l'interior de l'església davant la custòdia i a diferents indrets del poble.

Procés de selecció

Les protagonistes del ball són seleccionades a través d'un sorteig, que es du a terme una setmana després del dia de Pasqua i un any abans que ocupin oficialment el càrrec. Es presenten per parelles, han de ser de la mateixa alçada i, des de temps immemorials, en el cas que s'hi presentin bessones, existeix un pacte tàcit per triar-les sense necessitat de fer el sorteig. De tota manera, enguany no ha estat així. Neus Cardell i Conchi Calvente volien presentar-s'hi, però no tenien parella. Varen ser les seves mares les que les animaren a participar-hi juntes i, finalment, varen ser seleccionades.


Font: www.dbalears.cat

1 comentari:

proucomunisme ha dit...

vsica els nostres costums i tradicions!
CONSERVEM LA NOSTRA ÈTNIA!

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions