dilluns, 14 de juny del 2010

El PSM es qüestiona si val la pena formar part d’Espanya


Biel Barceló, reelegit com a secretari general del PSM amb el 94,4% dels vots, deixà clara ahir l’aposta de la formació per la independència “si les demandes que es fan des de les Illes no són escoltades a Madrid”

El PSM tancà ahir el vintè congrés deixant les coses clares: qüestionant-se el seu paper a Espanya, donant el sí a la coalició electoral amb Els Verds i Iniciativa d'Esquerres, i apostant novament per Biel Barceló com a secretari general de la formació.

Els nacionalistes amenaçaren que, "si no es respecten les Illes Balears, el partit s'haurà de plantejar quin valor afegit representa formar part d'Espanya", amb una clara referència a la independència. "Si les demandes que fem des de les Illes no són escoltades per Madrid, si ens neguen sistemàticament un finançament just després d'anys de patir un constant espoli o si la nostra capacitat d'influència sobre l'aeroport de Son Sant Joan és la mateixa que sobre Sao Paulo i Tòquio, haurem de repensar-nos pagar els impostos i haurem de passar comptes amb els partits centralistes d'aquesta terra", reclamà Biel Barceló. El líder del PSM llançà un missatge a l'Estat espanyol i als partits centralistes insinuant-los que "les coses i les estructures més rígides són les que es trenquen".

En el transcurs del congrés, Biel Barceló (Palma, 1967) fou reelegit en el càrrec de Secretari General del PSM i rebé el suport del 94,4% dels militants. L'acompanyen novament a la Comissió Executiva del partit Joana Lluïsa Mascaró i Nanda Ramon, com a vicesecretàries generals; Xavier Bacigalupe, en el càrrec de secretari d'Organització i Finances, i s'hi incorporen Marta Carrió, com a secretària d'Estudis i Anàlisis, i Pere Fuster, com a secretari d'Implantació Territorial.

Coalició electoral

Així mateix, el 97,3% dels militants donaren suport a la coalició electoral entre el PSM, Iniciativa d'Esquerres i Els Verds, que Barceló definí com "una oferta creïble, coherent i amb un gran camp per córrer, capaç de fer front al bipartidisme regnant i a l'hegemonia de la dreta". "És una coalició integrada per aquells partits que realment han cregut en l'esperit del Bloc, l'esperit de la cooperació política entre cultures polítiques complementàries per fer una Mallorca més democràtica, justa, social i sostenible", explicà Barceló.

D'altra banda, el secretari general del PSM criticà durament la política realitzada pel PSOE, que acusà "d'allunyar-se de l'esquerra amb la seva política injusta, neoliberal, antieconòmica, que va en contra dels sectors socials més dèbils". Barceló acusà Zapatero "de no ser valent i evitar retallades en les milionàries despeses del Ministeri de Defensa i en no demanar transparència i control als bancs. Tothom paga la crisi menys els banquers i els milionaris". "Les Illes som l'autonomia amb menys treballadors públics per habitant i la Comunitat Autònoma amb un pitjor finançament de tot l'Estat que, a més, està sotmès a ingents retallades".

Corrupció

Un dels moments més intensos del discurs de Biel Barceló va ser quan va fer referència "a la falta de valors democràtics presents a les Illes Balears, fruit dels nombrosos casos de corrupció que s'han destapat al llarg d'aquesta legislatura".

Segons el líder del PSM, "no hem de tolerar la corrupció perquè qui corromp està atacant la democràcia i qui ataca la democràcia està atacant el país. No hi ha corruptes bons i corruptes dolents, tots els corruptes són una vergonya per al país".


www.dbalears.cat

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions