dimarts, 11 de maig del 2010

La flama de la llengua crida que el ‘futur és nostre’


El final del Correllengua d’enguany tingué lloc ahir a Petra, coincidint amb la XXVI Trobada d’Escoles Mallorquines, i convertí el poble en una autèntica festa a favor de la llengua pròpia

La plaça del Pare Serra de Petra es tenyí ahir d'un clam unitari a favor de la identitat de Mallorca i de la llengua. Aquesta crida aposta perquè "la flama iniciï la veritable reconstrucció de la nostra dignitat com a poble", tal com expressà el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu. Milers de veus feren seves les paraules pronunciades per Mateu, després que ahir la flama de la llengua arribàs puntual al Pla, procedent de Santanyí.

De fet, el Correllengua d'enguany ha estat, segons l'organització, el més participatiu de la petita història d'aquest acte festiu i reivindicatiu. L'assistència a la festa d'ahir tampoc no va decebre gens i tots els que hi eren "estam convençuts que protegir i fomentar la llengua catalana és una de les millors aportacions a la diversitat cultural que podem fer com a poble", explicà Maria Tous, l'expresidenta del moviment d'Escoles Mallorquines, just quan la flama hagué arribat a l'escenari de la mà de la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous.

Precisament, ella va recollir les peticions que s'expressaren durant la lectura del manifest: que assumeixin el lideratge del procés de normalització lingüística i que compleixin i facin complir la normativa lingüística vigent. Tanmateix, les peticions no només anaven adreçades als governants, sinó que també es referien "als que tenim com a primera llengua la catalana, no l'hem d'amagar, l'hem d'oferir i ensenyar als que la volen aprendre que no l'amaguin, i els que l'estau aprenent, feu-la vostra sense complexos", clamà l'expresidenta d'Escoles Mallorquines.

Ensenyar en català

Ahir, a més de la llengua, els protagonistes de la jornada foren els que hauran d'assumir el català com a herència: els infants. Centenars d'educadors i pares els acompanyaren en la XXVI Trobada d'Escoles Mallorquines, que des del 1984 organitzen els centres escolars de l'Illa que ensenyen en català.

Enguany, l'encontre s'ha fet coincidir amb la darrera etapa del Correllengua 2010, perquè precisment ells, els nins encarregats d'agafar el relleu de la llengua i transmetre-la a les noves genenracions, varen ser els encarregats de fer arribar la flama a la plaça de Petra.

Abans, però, una cercavila arreplegà, després de dinar, els més petits del poble i també tots els que arribaren a Petra per mostrar orgullosos la feina que feren a l'escola. Aquests treballs s'empraren per decorar la plaça i, alhora, intentaven conscienciar tothom de la necessitat d'emprar mitjans de transport sostenibles. Just després començaren els tallers, que varen entretenir els nervis de tots els que esperaven al seu lloc per rebre la flama i córrer cap a la plaça.

Més tard començà el concert del mític grup Cucorba, que va fer badar els ulls i les orelles als menuts. Devers les deu s'inicià el concert de rock, que va fer passar pena als organitzadors, perquè el tancament de l'espai aeri dificultà l'arribada a Mallorca d'alguns grups.


www.dbalears.cat

TRADUCTOR / TRANSLATOR / ÜBERSETZER


La repoblació de les platges és una barrera contra les invasions